Co s hnutím STAN - do nebíčka nebo do peklíčka?

14. 03. 2017 4:00:00
Název STAN (STarostové A Nezávislí) je již dnes víceméně klamavou reklamou a v rámci zachování důvěryhodnosti se po volbách zřejmě změní na SPAM - Senátoři, poslanci a ministři.
Pokud je tedy voliči za jejich spojenectví s černoprdelníky nepošlou pod volitelnou hranici 10%. Ve hře jsou totiž prozatím obě varianty - kolosální úspěch na úkor "tradičních" stan i odchod z parlamentních lavic. Dnešní průzkumy nám ještě nic moc neřeknou, protože koalice není oficiálně uzavřena a ankety se na její volitelnost nedotazují.

Jednou starosta - navždy starosta

Hnutí bere svůj název jako metaforu a sdružuje nejen současné a bývalé starosty, ale i další členy místních samospráv. Svou snahou opakovaně zasáhnout do celostátních voleb překračuje svůj původní záměr a snaží se zaujmout trvalejší místo na celostátní politické mapě. V současném světě politiky jsou nová hnutí žádaná a tak nemusí jejich snaha vyznít marně, záleží ale na tom, jak se voliči postaví hlavně k jejich pojetí celostátních a unijních témat. Obecně nejsou v oblibě sběratelé politických funkcí a neúnavní všeználkové, kteří za stejně vyměřený čas jako běžný smrtelník údajně zvládají funkci starosty, krajského radního a navíc poslance nebo senátora. Nevím, školy nemám, ale tak nějak selskou logikou mi přijde nemožné jet nonstop bez újmy na zdraví 3 různá zaměstnání a žádné přitom nešidit. Člověku z toho spíše vyplývá, že nevyhnutelně musí každou práci částečně flákat, a pak by je měl všechny dělat jen na jakýsi částečný úvazek anebo je pracovní náplň tak malicherná, že si nezasluhuje plné ohodnocení. Ze starostů, kteří takový argument uznávají, se nám tak stávají třeba krajští radní nebo poslanci a současně přestávají zastávat funkce v místních samosprávách - pak už to ovšem nejsou starostové, že? Tzv. nezávislí se vstupem na kandidátku jakéhokoli hnutí dobrovolně vzdávají tohoto titulu a stávají se do jisté míry závislými - zavazují se přeci dodržovat společné teze hnutí. Dovedete si snad představit, že by se do sněmovny dostalo z kandidátek třeba 30 právě jen těch nezávislých, bez jediné společné vize? Ano, "víc hlav víc ví", ale také "co člověk to názor". Těžko si představit, jak se 30 neřízených střel dohaduje mezi sebou, natož pak v rozumném čase s většími subjekty na nějakém funkčním modelu spolupráce. Ubývá starostů, ubývá nezávislých, název hnutí ztrácí na aktuálnosti a důvěryhodnosti. Nehledě na to, že všechny významnější strany mají také řadu svých starostů a těch je výrazná většina v této zemi. Navíc Starostové loni na podzim kromě Libereckého a Středočeského kraje nikde až tak moc výrazně neuspěli takže ani argument, že běžný občan zná své zastupitele a dá jim hlas, tak úplně neplatí.

Počkejte, já chci taky!

S blížícím se podzimem nám jednotlivé strany a hnutí budou servírovat představy o naší budoucnosti. Chápej - JEJICH údajně jedině správné představy. Zahrnou nás záplavou "zcela zásadních" pravicových i levicových dogmat, zázračných receptů na ekonomiku, nejspíš přidají pár prvotřídních návrhů na zviditelnění naší přehlížené zemičky v zahraniční politice. Hlavně nám pak ve svých programech budou nutit spoustu nicneříkajících myšlenek a v bezpočtu televizních debat zopakují mraky všeříkajících frází. Mezi tzv. tradiční strany, relativně nová hnutí posledních let a desítky často trapných pidistran se opět přimíchá hnutí Starostové a nezávislí, které se protentokrát zřejmě dohodne na koalici s KDU-ČSL. Jinými slovy: do podzimu jsme s Kalouskem proti koalici a tedy i proti lidovcům, ale od podzimu se na nás může KDU spolehnout jako bratr na sestru, ruku na to!Více než příspěvek ke zlepšení poměrů na politické scéně však jejich přístup připomíná snahu "hlavně být u toho". S koncem minulého roku vypršela platnost jejich spolupráce s pravicovou TOP09 a v této chvíli se chystá nová se spíše levicovější KDU-ČSL. Člověk aby už pomalu přemýšlel nad tím, jakým směrem se jejich zájem upře příště - k Okamurovi, Zeleným nebo snad ke komunistům? Hnutí samo je v tomto směru zcela "neuchopitelné" jak se dnes stalo zvykem říkat o uskupeních, která nejsou založena na pravicových nebo levicových dogmatech. Pozor, to však ale není v žádném případě chybou či nevýhodou tohoto hnutí nebo snad dokonce slabinou pro případnou spolupráci s ostatními. Jejich takto zásadní příklon tu na jednu a tu na zcela opačnou stranu politického spektra v sobě ale skrývá úskalí nedůvěryhodnosti jak u voličů tak i potenciálních koaličních partnerů. V tomto směru lze jen konstatovat, že si za partnera vybrali stranu právě tak nerozhodnou jako všehoschopnou, protože flanďáci opakovaně prokázali touhu spoluvládnout bez ohledu na pravicové nebo levicové zaměření jejich koaličních partnerů.

Hra čísel

Oba subjekty věří, že volební výsledek koalice nebude pouhým součtem hlasů, které by obdržely samostatně. Je to docela dobře možné, při správně vedené kampani a upadající podpoře ČSSD by mohli dosáhnout dokonce až na druhý nejlepší výsledek, řekněme mezi 15-19%. Pak budou disponovat tak důležitou skupinou poslanců, že její váha může být rozhodující při sestavování vládní koalice. Při potřebě koaličního spojenectví dosáhnout 10% hlasů se ale také může stát, že jedna strana se pro druhou stane naopak přítěží, spláčou obě a propadlé hlasy nechtěně posílí úspěšné konkurenty.Pomineme-li metodiku sestavování kandidátek v koalici, kdy už z principu nikdo nemůže být stoprocentně spokojený, tak nebezpečí přichází hned z několika směrů. Představme si takového teoretického voliče Starostů, který ale současně nechce dát svůj hlas bezpáteřním černoprdelníkům. Nebo naopak lidovec s nejasnou představou o tom, co vlastně jeho straně může spojenectví se Starosty přinést a koho že by to vlastně pomáhal dostat do sněmovny. Nemalé procento voličů, tzv. nerozhodnutí, volí často jinou stranu než minule a mnohdy i z opačného konce politického spektra, i těm se takovéto jednoúčelové spojenectví může příčit a přikloní se k úžeji vyhraněným subjektům.

Kde nic není ani smrt nebere

Hnutí samo se účastí v celostátních volbách staví do těžké role tím, že na některá témata zkrátka a dobře "nemá lidi", ba co víc ani názor. To jde ještě jakžtakž okecat u voleb do Senátu, kdy dokáží nabídnout voličům regionální osobnost. Ano, z takových lidí by se Senát také měl prvotně skládat. Ale tady se před voliče staví uskupení, které si jen stěží dovedeme představit při plnění některých vládních povinností. A to je i pravý důvod, proč se opakovaně spojují se známější a voličsky ukotvenější stranou a schovávají se za ni.Většina jejich témat je spíše regionálního zaměření a dovedeme si jasně představit již dnes funkční spolupráci starostů menších obcí třeba s velkým statutárním městem. Účelné jsou krajské pracovní skupiny nebo komise s jejich zastoupením přinášející nápady a připomínky z oblastí regionální dopravy, podpory turistiky nebo s přípravou průmyslových zón. Chápu snahu starostů přispět ke změně zákona o rozpočtovém určení daní nebo omezení byrokracie negativně ovlivňující výkon samospráv.Ale co další oblasti jako třeba silová ministerstva? Zruší se Policie ČR a budou nám nutit městské strážníky? Ministr obrany nařídí založit posádku nebo cvičák v každé obci? Zahraniční politika? Starostové se zkušenostmi z přeshraniční spolupráce budou zřejmě moci těžit z koalice s KDU a rozšíří partnerskou spolupráci s Vatikánem. Co školství, důchody, spravedlnost? Nemohu se zbavit dojmu, že si Starostové ukousli příliš velké sousto, na které programově ani personálně nestačí. Proto je pro ně koalice se silným partnerem zkrátka nutnost a jejich jediná šance, protože s tématy regionálního významu nevystačí dál než na hranici kraje.

Na druhou stranu KDU riskuje mnohem víc, snaha posílit svou pozici neopominutelného partnera oproti dnešnímu stavu je pro ně ale tak lákavá, že to jsou ochotni risknout. Pokud to vyjde tak nakonec může při (předpokládaném) překročení 10% hranice značně vydělat - obětuje sice část míst na kandidátkách, ale její tradiční voliči obzvláště na Moravě a ve východních Čechách si přece ty "své" kandidáty na lístku zakroužkují. A ve zbytku Čech, kde lidovci historicky bodují sporadicky, jim hlasy pro Starosty zajistí v minulosti tolik chybějící poslanecká místa do klubu, která navýší jejich důležitost při sestavování koalice jakékoli barvy. Plán zní jasně, na podzim uvidíme, co si o tom mysleli a jak si to přebrali voliči.
Autor: Vladimír Pechal | úterý 14.3.2017 4:00 | karma článku: 18.09 | přečteno: 469x

Další články blogera

Vladimír Pechal

B - F - L - M - P - S - V - Z aneb volby jako učební látka

Škola nutí žáky memorovat řadu pravidel aniž by dokázali nabyté vědomosti prakticky používat. Třeba gramatika celou řadu žáků nebaví, zkusme se ale podívat třeba na volby s využitím učiva českého jazyka pro 3.třídu základní školy

25.10.2021 v 8:37 | Karma článku: 14.55 | Přečteno: 285 | Diskuse

Vladimír Pechal

Trojský kůň v zákonu o volbě prezidenta

Volba prezidenta má být možností vybrat toho nejlepšího z pestré škály, namísto toho se třeba i proti své vůli nejspíše dočkáme volby nechtěné - výběru menšího zla z nevyžádaných kandidátů.

21.10.2021 v 10:48 | Karma článku: 14.74 | Přečteno: 453 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 28.58 | Přečteno: 478 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 26.95 | Přečteno: 1447 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 16.72 | Přečteno: 460 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.28 | Přečteno: 265 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.96 | Přečteno: 683 | Diskuse
Počet článků 11 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 977

Na všem negativním lze při troše snahy najít špetku pozitivního, bohužel to ve stejné míře platí i naopak.

Seznam rubrik

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...